Tuesday, 23 October 2012

:: Cheritera chenta ::


cc to syanie


Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum..

Awal semester..bermula perkenalan Ros dan AG...pandang pertama dalam majlis makan-makan kolej kediaman...
AG ni kiranya kategori baik la, coz cukup solat 5 waktu..Ros ni plak bab solat bukan liat cket, banyak punya liat, nak solat seminggu sekali pun susah.. AG dapat tau perkara ni atas pengakuan Ros sendiri.. dan AG percaya Ros tidak tipu..itu silap Ros kerana terlepas cakap perkara macam tu pada AG..tapi aku tetap respect Ros kerana dia tak hipokrit..
ya, aku tahu meninggalkan solat adalah dosa besar...but why not si AG ni assume positive yang kononnya Ros ni nak test dia je..
.......setiap hari AG akan sms Ros, pesan suruh solat..lebih-lebih lagi waktu subuh..AG akan call Ros sehingga Ros angkat phone or reply sms..AG tertipu, walaupun Ros jawab call tu or reply sms AG, tapi Ros tak pernah bangun untuk solat subuh pun..
Perkenalan mereka sekejap sahaja..tak sampai half sem pun..AG semakin menjauhkan diri..no call no sms..AG buat semua tu bukan kerana AG takut pada Allah kerana couple itu salah..AG tahu je semua tu..actually, tak tahula kenapa AG bertindak macam tu..
Tak lama selepas itu, AG couple dengan Dira..hmm..mungkin Dira ni tak tinggal solat kot..HAHA
..the rest is history...

Conclusion, for me kalau betul AG suka pada Ros..teruskanlah berkawan dengan Ros..bukannya terus senyap sehingga tak nak kawan langsung..AG boleh bagi nasihat dan bimbing Ros secara perlahan..pada fikian saya, AG ni jenis nak senang, tak mahu susah nak kena dakwah orang itu ini..sedangkan besar pahalanya...

 

بَلِّغُوا عَنِّى وَلَوْ آيَةً
"Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sampaikan dari ku walaupun sepotong ayat."

^^

No comments:

Post a Comment

^^ peace! no pressure ^^

stalker ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...