Thursday, 22 November 2012

no excuses

assalamualaikum...

saya bersyukur kerana menuntut ilmu di Malaysia..yang tidak mempunyai 4 musim..waktu solat tetap..maksud saya...waktu solat setiap hari sama, beza hanya beberapa minit..kalau negara 4 musim, waktu solat adalah berbeza mengikut musim..walau apa pun impian hendak melanjutkan pelajaran ke luar negara tetap ada..hehe

hati insan kerdil ini tersentap ingin bercerita tentang hal ini kerana terbaca blog AIMAN AZLAN...

Konflik yang biasa timbul semasa belajar di negara empat musim adalah pertembungan kelas dengan waktu solat..namun mereka mampu menunaikan solat semasa kelas sedang dijalankan..mereka berusaha mencari masa dan tempat untuk menunaikan solat..keluar sekejap ke prayer room..itu kalau ada prayer room..

kalau tak ada, maka mereka tak solat?
:) mereka tetap solat (yang punya iman dalam diri, yang hidup bertuhankan Allah..)..mereka mencari tempat yang sesuai..mungkin di bawah tangga, belakang dewan kuliah, park..atau mana-mana tempat yang boleh mereka solat..

wahai teman-teman yang belajar kat MALAYSIA..saya fokuskan students university..
yang selalu skip solat..apa alasan anda?.waktu solat kita panjang..sama je sepanjang tahun..kita tak perlu tinggalkan class sekejap semata-mata nak solat..kita boleh susun jadual kita agar ada space untuk kita solat..right?

solat itu tanggungjawab kita..dont take things for granted la geng..kita kat Malaysia banyak je masjid..dalam sebuah universiti, ntah berapa banyak surau..kita tak perlu susah-susah mencari tempat yang sesuai untuk solat..

                 

ni ada link blog aiman azlan..cerita tentang dia solat bawah tangga..

http://www.aimanazlan.com/2012/11/no-excuses.html

^^


No comments:

Post a Comment

^^ peace! no pressure ^^

stalker ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...