Thursday, 21 February 2013

cerita klinik (◕‿◕)



Rabu, 7 feb 2013...saya dan adik saya membawa nenek kami ke klinik..pagi, lebih kurang pukul 10..selepas mengemas rumah...heh! kemas la sangat..
Setibanya di klinik, sementara menunggu nombor giliran di panggil..kami duduk di kerusi yang disediakan..alhamdulillah hari tu tak ramai pesakit..namun, masa yang diambil untuk merawat seorang pesakit agak lama..maka, tetap lama..

Tidak lama kemudian, giliran nenek dipanggil..kami masih menunggu di kerusi yang sama.. seorang pak cik yang duduk berdekatan saya dan adik bertanya kepada saya..
+sekolah kt mn? Maahad? (ntah kenapa maahad jugak yang nak disebut, sebab my dress code ke?? dont know..)
-tak, saya sekolah naim (sbt smka naim lilbanat)
+tinggal kt mn?
-kg.....
+ohh..pak cik ada kawan kat situ. Haji mail. Baru pergi haji baru-baru ni..kawan masa kerja dulu..sama-sama susah cari rezeki..
-itu atuk saya..
+cucu la ni, datang bawa sape?
-nenek..
Then, nenek keluar...pakcik tu plak sambung borak ngan nenek..ntah ape yang dibualkan..last2..keluar perkataan.. “boleh buat menantu...”..
Hah? Menantu? Bunyi macam tuju kat aku je..ah! berat!
tak mau..tak mau..
saya dah terpengaruh dengan novel-novel yang saya baca, drama-drama yang saya tengok..
atuk n pak cik tu kawan baik..tak pasal-pasal saya jadi mangsa..mangsa konon untuk mengeratkan hubungan dua buah keluarga..kononnya pakcik tu nak jodohkan anak dia dengan cucu kawan baik dia...a.k.a saya...
Oh no! Janganla benda tu betul-betul jadi..kecoh hidup!
tau la saya tak ramai kawan lelaki..yang ada dua tiga kerat tu memang saya anggap kawan..not more or less..

Saya bukan ape, saya banyak lagi plan yang belum dijalankan dan belum tercapai.. nak sambung master, habiskan belajar dulu, baru involve benda-benda ‘relationship’ ni..
Nenek ditahan di wad klinik sekejap untuk masukkan air..(sodium chloride o.9%)..hehe saya memang arif benda-benda ni..dia punya wayar tu pun saya dah biasa..sebab saya pun selalu kena warded..to tell the truth, walaupun selalu masuk wad, but i really hate bau hospital, lebih-lebih lagi bau ubat..lebih-lebih lagi time nurse datang bawa troley ubat..ouchhh!! i dont like the smell..satu je yg saya suka, masuk wad dapat duit.heh! duit insurans n duit orang datang melawat..*gila mata duitan! Well! Sape tak suka duit..


Sementara menunggu habis satu botol air sodium chloride tu..saya duduk menunggu sambil membaca novel..asam pedas untuk dia..sambil-sambil tu melilau juga mata ni..tengok kiri kanan..
ting tong! Bingo! Datang seorang HA(hospital assistant)..gila hensem! Muda lagi..Tapi dah ada anak..wallamak! dah kahwin..tak pe, bukan saya nak kat dia, kagum seketika je..tapi..saya usha dia wat kerja..the way he treat patient..hmm...doctor..cool! full of charisma! Awesome! Daebak!
Heh! Saya yang selama ni tak pernah ada dalam list ‘my husband is a doctor’..i want someone yang kerja as something like engineer *macam pening je ayat tu*..cita-cita nak jadi engineer terpaksa dikuburkan, dapat laki kerja macam tu pun jadi la....tiba-tiba..”kalau laki aku doctor pun best ape..the doctor in the house..huhu”.. tapi, sekali kalau doc yang sakit..? ape saya nak buat? Doc dah sakit..



Masa terus berlalu..dah pukul dua..saya tak makan lagi..tipu cket..pagi tadi sebelum datang, minum teh o je segelas..then, lebih kurang pukul 12, beli kuih kat depan klinik..haish! dah pukul 2, saya tak makan nasi lagi, tadi 2 keping je kuih..untuk pesakit gastrik macam saya, tak makan lagi..this is worst! alamatnya, saya yang akan terbaring kat sebelah katil nenek..sodium chloride ntah bape peratus yang akan masuk dalam badan ni..namun, badan masih mampu bertahan..



Tak lama lepas tu, segala rawatan nenek selesai..adik teman nenek, saya pergi ambik ubat..hampeh! tak de orang kat kaunter ubat..hish! dalam hati..nak aje aku makan orang jaga kaunter ni..merayap ntah ke mana..bukan ape..tak jujur dalam menjalankan tugas..masuk kerja lambat, merayap ntah ke mana..bukan sengaja saya katakan..tapi memang dari awal lagi saya perhatikan pegawai kat situ, dok lenggang kangkung aje..ada yang borak-borak, main game, tidur pun ada..yang nampak busy, HA je..
Bukankah gaji, rezeki yang uols dapat tu nak bagi anak-anak makan..hantar anak-anak pergi sekolah..dimana keberkatan rezeki itu..saya harap saya tidak menjadi seperti mereka..alhamdulillah, mak saya tak macam ni..waktu kerja mak habis 3.30 petang..tapi pukul 2 or 3 dah ramai kawan-kawan dia balik..mak tetap bertahan sehingga jam 3.30 petang..kerana dia bimbang gaji yang dia dapat tidak berkat..duit gaji itu nanti akan dibelikan makanan kepada anak-anak..mak cukup menjaga keberkatan duit yang dia dapat..
Balik kepada cerita di klinik..tiba-tiba HA masuk kat bahagian farmasi..nampak saya masih menunggu..dia yang bagi resit ubat pada saya tadi..saya cakap takde orang jaga kaunter..dia tolong call pak cik farmasi tu..dapat ubat semua, balik..sampai umah terus makan nasi, nasib baik adik dah balik umah kejap untuk masak..then, tido..my body need to recover from dehydration..tidur selama 2 jam..apabila sedar..saya dah rasa normal..haha macam la sebelum tu tak normal..i mean feel fresh..coz semalam tak cukup tidur, selesaikan masalah negara...sekian sahaja cerita klinik, cerita masalah negara kita cerita lain kali...adiossa! blah dulu..wassalam..


^^..siapa pun kita, kita semua adalah da'i..



No comments:

Post a Comment

^^ peace! no pressure ^^

stalker ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...